DIETNA PREHRANA

V vrtcu pripravljamo dietno prehrano za vse otroke, za katere starši prinesejo zdravniško potrdilo  otrokovega pediatra ali potrdilo specialista (alergologa, dietetika,…).

Staršem priporočamo, da potrdilo prinesejo vsaj kakšen dan pred vstopom otroka v vrtec, da se lahko nabavijo potrebna živila in pripravi ustrezna dieta. V primeru strogih izločitvenih diet pa priporočamo osebno srečanje z vodjem prehrane.

Pri dietni prehrani otrok so starši dolžni:

1. Opozoriti vodjo prehrane na prehranske posebnosti otroka z zdravniškim potrdilom  otrokovega pediatra ali specialista (alergologa, dietetika,…).

2. Pisno javljati spremembe v izvajanju diete.

3. V primeru, da dieta ni več potrebna prinesti potrdilo o prenehanju izvajanja diete.

 V vrtcu pripravljamo dietno prehrano iz svežih živil, ki niso predhodno industrijsko pripravljena. Pri pripravi uporabljamo vse načine priprave hrane: kuhanje, dušenje, pečenje.

 Najpogostejše alergije, s katerimi se srečujemo v vrtcu so:

 • ALERGIJA NA MLEKO

Namesto mleka uporabljamo rižev ali sojin napitek. V jedi dajemo namesto masla margarino GEA ali PETRO. Namesto jogurtov uporabljamo sojin ali rižev desert. Pri tej alergiji se izogibamo dodatkov mleka ali mlečnih beljakovin v žitne izdelke in peciva. Uporabljamo mesne izdelke (vse suhe salame) proizvajalca Mlinarič, ki ne vsebujejo dodatka mlečnih beljakovin. 

• ALERGIJA NA JAJCA

Pri pripravi uporabljamo vse načine priprave hrane: kuhanje, dušenje, pečenje. Ne uporabljamo pa postopka cvrtja. Izogibamo se nakupom industrijskih peciv, zato brez jajčna peciva pripravljamo v kuhinji vrtca. Jajčne testenine nadomeščamo z brezjajčnimi. Gotovih izdelkov iz jajc ne uporabljamo.

 • ALERGIJA NA PŠENICO

Pšenico zamenjujemo z ostalimi žitaricami: oves, proso, ješprenj, kvinojo, rž, riž, krompir. Uporabljamo kitajske riževe rezance, riževe testenine (proizvajalec Felicia – Andriani). Peciva pečemo iz riževe moke. Omake pa zgoščujemo z riževo moko. Izogibamo se mesnih izdelkov, v katerih so lahko dodane pšenične beljakovine (hrenovke, paštete, posebne salame).

 • CELIAKIJA

Pri celiakiji uporabljamo namesto pšenične moke brezglutensko moko ali pa riževo moko. Brezglutenska peciva delamo sami, brezglutenski kruh pa nam dostavlja Žito, d.d. Testenine zamenjamo z riževimi peresniki. Peciva delamo iz riževe moke, prav tako to moko uporabljamo kot zgoščevalno sredstvo pri omakah. Izogibamo se mesnih izdelkov, v katerih so lahko dodane pšenične beljakovine (hrenovke, paštete, posebne salame).

 • ALERGIJA NA OREŠČKE

Pri teh alergijah se izogibamo lešnikov, orehov, arašidov, pestacij, mandeljnov, prav tako pa tudi rastlinskih olj, v katerem je lahko prisotno arašidovo olje. Zato uporabljamo sončnično olje.

   http://www.vrtec-bled.si/admin/uploads/1536564368_8239-informacija-mz-o-sprejetih-priporoilih-za-diete-8-18.pdf